InlÀgget innehÄller en reklamlÀnk till Bokus
HÀr kommer lite smÄtt och gott frÄn den senaste tiden!
Hibiskus ’Cairo’ rosa

Den hĂ€r hibiskussorten, ’Cairo’, köpte jag för ett par Ă„r sedan, men moderplantan ville inte riktigt ta sig och bli sĂ„ frodig som jag tĂ€nkt mig. Jag klippte en stickling för att istĂ€llet börja om pĂ„ ny kula och nu Ă€r den pĂ„ gĂ„ng! Visst Ă€r blomman ljuvlig? En rosafluffig dröm med kronblad i flera lager. En riktig Rolls-Royce bland hibiskusar, det vanligaste Ă€r ju att de har enkla blommor.
Jag ska försöka fÄ till nÄgra sticklingar av den framöver att lÀgga upp i pop up-webshopen. Den kommer för övrigt att öppna upp under maj, nÀr jag har laddat upp med sticklingar och det Àr möjligt att skicka paket utan att riskera minusgrader under frakten.
Bontrosai

Eftersom vintern har en tendens att gĂ„ hĂ„rt Ă„t mina Graveolens ’Bontrosai’ sĂ„ har jag haft ett gĂ€ng sticklingar under vĂ€xtlampor i kĂ€llaren. Nu har de fĂ„tt komma upp och planteras i smĂ„krukor.
Jag har tÀnkt att testa att ha en planta utomhus i sommar och se hur den trivs dÀr. Dr Westerlund blir aldrig sÄ fin som nÀr den fÄr stÄ ute, sÄ dÄ borde ju Àven den hÀr muterade varianten av samma vÀxt gilla det.
Odlingsmani


I Är slÄr min odling alla rekord. Jag har aldrig nÄgonsin förodlat sÄ mycket som jag gör just nu. Jag tror det har att göra med den galna tiden vi lever i. Jag behöver helt enkelt odla för att fÄ ro i mitt sinne.
Vad ska jag odla? Det Àr nog nÀstan enklare att sÀga vad jag inte ska odla. Det blir massor av grönsaker, men Àven en stor mÀngd blommor. Jag ska dessutom odla bÄde i stan och i sommarstugan, sÄ det kommer bli en hel del av allt.

Eftersom vÄren kom orovÀckande tidigt hÀr uppe i norr har jag redan kunnat anlÀgga ett nytt land (det lÀngst fram till höger i bild) och förbereda de nya pallkragarna till vÀnster. Den nya odlingsbÀdden ska förhoppningsvis bli en blomstrande dahliarabatt och pallkragarna ska fÄ spaljéer dÀr Àrtor och bönor kan klÀttra för att rama in och skÀrma av trÀdgÄrdslanden. I pallkragarna ska Àven lite mer vÀrmekrÀvande grönsaker som busktomater, gurka och squash fÄ plats.
Kan du verkligen Àta upp alla de dÀr grönsakerna?

Den frÄgan fÄr jag ganska ofta av folk som spanar in mina odlingar. Nej kanske inte precis allt, men just under sommaren Àter vi oerhört mycket grönsaker hÀr hemma. Det Àr ju bara att förse sig i det stora utomhusskafferiet. Jag funderar ibland pÄ hur mycket det skulle kosta i affÀren om jag skulle köpa sÄ pass mycket grönsaker. Antagligen mycket, för grönsaker Àr dyrt om man vill handla ekologiskt.
I Ă„r har jag dock tĂ€nkt mig att bli duktigare pĂ„ att syra grönsaker för att kunna ta tillvara mer. Jag har köpt den hĂ€r fina boken av ”Surtanten” Jenny Neikell. Den Ă€r fylld av fina recept (du ser ju alla mina gula markeringslappar som sticker upp ur boken!) och riktigt bra instruktioner över hur man gĂ„r till vĂ€ga för en lyckad fermentering. Det Ă€r en höjdarbok och sĂ„ledes ett boktips – finns hos Bokus hĂ€r
Jenny har förövrigt ett hÀrligt Instagramkonto fyllt av inspiration och tips!
Pimpa ett pÄskÀgg

SÄ hÀr inför stundande pÄsk vill jag till sist tipsa om ett enkelt gör-det-sjÀlvtips. Det handlar om att pimpa de dÀr vanliga och ganska trÄkiga pÄskÀggen som ofta ligger i gömmorna hemma. HÀr har du ett inlÀgg dÀr jag berÀttar hur jag gjort och dÀr jag Àven delar med mig av ett enkelt recept pÄ egengjort tapetklister.
Ha det gott!/Bodil