Det har väl inte undgått någon att vi framöver, i händelse av kris, ska ta mer ansvar för vår matförsörjning och odla mer själva. Men hur gör man om man inte har tillgång till en jordplätt eller ens en balkong? Jo, man kan odla på fönsterbrädan.
Någon självförsörjning kan det förstås inte bli tal om, men ett litet komplement kan det absolut bli. Viktigt att veta i sammanhanget är att ljuset under vinterhalvåret inte räcker till för ett bra resultat. Då måste du ha någon form av växtbelysning. Framåt mars-april, när vårsolen kommer, så funkar det fint att odla på fönsterbrädan utan extra ljus.
Här kommer några tips på grönsaker att odla!
Busktomater
Tomat funkar bra att odla på fönsterbrädan, men det är viktigt att välja små och buskiga sorter som får plats. Det fina med busktomater är också att de inte behöver tjuvas (dvs. ta bort sidoskotten), det är bara att låta dem växa på.
För att tomaten ska utvecklas så bra som möjligt behöver slutstorleken på krukan vara åtminstone 3-4 liter. Jag brukar sällan rekommendera plastkrukor, men det kan vara en idé här för att slippa vattna så ofta. Ställ i en ytterkruka om du vill att de ska se snyggare ut i fönstret.
Tomater är näringskrävande så se till att näringsvattna med jämna mellanrum.
Mina favoritsorter:
- Vilma – En röd körsbärstomat med fin sötma. Ger mängder av tomater per planta.
- Venus – En orange liten tomat med mycket sötma. Ger mycket tomater på en planta.
Gurka
Väljer man rätt sorter så går gurka fint att odla på fönsterbrädan. Välj en sort som inte behöver pollineras, även kallad partenokarp eller självbefruktande gurka. Då slipper du gå runt och dutta med pensel för att pollinera blommorna.
Precis som tomat är gurka en näringskrävande växt som behöver ha gott om utrymme för rötterna för att utvecklas bra. Så välj en kruka modell större och var beredd att näringsvattna ofta. Låt gurkan klättra på ett snöre. På bilden har jag knutit ett snöre från gardinstången.
Ett litet varningens finger! Gurka är trist nog en riktig ohyremagnet. Det handlar framförallt om trips och spinnkvalster som dras till plantan. Försök att komma ihåg att spraya plantorna med vatten emellanåt för att hålla uppe luftfuktigheten och minska trivseln för eventuella kryp.
Min favoritsort inomhus:
- Baby – Ger ca 1 dm långa gurkor med slätt skal. Mycket goda!
Sallad och bladgrönt
När det gäller sallad vill jag slå ett slag för hydroponisk odling, alltså att odla i vatten. Det är definitivt det enklaste sättet. Så fort du skördat en planta kan du sätta i en ny plugg med frö, så att du hela tiden har plantor igång. Plantorna sköter sig själva genom att de hela tiden har tillgång på vatten och näring i behållaren.
Det finns färdiga odlingskit för hydroponisk odling att köpa (som det jag har på bilden), men jag har även skrivit i ett tidigare inlägg hur du kan tillverka en själv av en plastburk.
När det gäller salladssorter är det bara att testa dig fram. Välj någon favorit och se hur det går!
Skapa odlingsutrymme
Vill du lyfta hemmaodlandet ytterligare ett snäpp så kan du skapa odlingsutrymme med växtbelysning i någon vrå av hemmet. Några hyllor på väggen där du monterar växtbelysningen på hyllplanets undersida är verkligen platseffektivt. Använder du ett system liknande Elfas konsollsystem så kan du anpassa avstånden mellan hyllplanen efter vad du vill odla.