De flesta sticklingar fungerar fint att rota i såväl jord som vatten. Rotningskuber eller briketter behövs sällan, men kan emellanåt vara smidiga att använda. Jag använder dem framförallt när jag vill ha rötter snabbt och till mer trögrotade växter av vedartad typ.
När sticklingen fått sina rötter är det bara att placera över briketten eller kuben i kruka med jord, den är organisk och helt nedbrytbar.
Det finns lite olika varianter på marknaden och här kommer en kort jämförelse av de vanligaste.
Torvbriketter
Torvbriketter består av sammanpressad torkad torv som genom att mättas med vatten sväller upp. Därefter kan du plantera en stickling i den. Du måste dock förbereda för sticklingen genom att göra ett hål med en pinne eller dylikt. Ställ på ett fat och vattna regelbundet. När rötter börjar krypa ut genom briketten är sticklingen redo att planteras i jord.
Fördelar torvbriketter:
- Jämförelsevis billiga.
- Står stadigt utan särskild bricka/tillbehör.
- Placerad under någon form av genomskinlig huv så rotar sig sticklingarna snabbt.
Nackdelar torvbriketter:
- Dyrare än att rota i vatten eller jord.
- Miljömässigt tveksamt eftersom det handlar om torv. Torv är en ändlig resurs som genom att brytas släpper ut stora mängder växthusgaser.
Kokosbriketter
Kokosbriketter består av sammanpressade och torkade kokosfibrer och används på samma sätt som briketter av torv.
Fördelar kokosbriketter:
- Består av en tillvaratagen restprodukt från kokosindustrin.
- Står stadigt utan särskild bricka/tillbehör.
- Placerad under någon form av genomskinlig huv så rotar sig sticklingarna snabbt.
Nackdelar kokosbriketter:
- Dyrare än torvbriketter.
- Brukar anges som ett miljövänligt alternativ till torv vilket inte riktigt är fallet. Kokosfibrerna måste tvättas i stora mängder vatten och dessutom transporteras långt för att hamna i våra butiker.
Rotningskuber – Root riot
Root riots rotningskub består av komposterat organiskt material. Kuberna är behandlade med rotningsstimulerande microämnen som påskyndar rotningen. Kuberna har en svampartad konsistens och levereras fuktiga.
Fördelar Root riot:
- Håller ihop bra.
- Rotar mycket snabbt. Även trögrotade vedartade sticklingar, som till exempel hibiskus, får snabbt rötter.
- Kan även användas till hydroponisk odling.
Nackdelar Root riot:
- Dyra (en påse med hundra kuber ligger på ungefär 350 kronor).
- Tillhörande bricka med hål behövs för att de ska stå stadigt.
- Det komposterade organiska materialet utgörs till största delen av torv.
Så vad ska man välja?
Det är förstås upp till en själv och det egna samvetet. Dock är det bara en bråkdel av alla torvjordsprodukter som hamnar inomhus, den stora majoriteten hamnar istället i våra trädgårdar genom alla säckar med planteringsjord som släpas hem från affären. Där finns ett och annat att göra!
Så här gör jag:
Jag använder mig av Root riot för att rota trögrotade sticklingar. Då är den typen av odlingskub oslagbar, det blir rötter varje gång! När jag emellanåt säljer sticklingar använder jag alltid någon form av brikett eller kub, eftersom det blir så mycket enklare hantering när sticklingarna ska skickas (mindre förpackningar osv). I övrigt rotar jag i vatten eller liten kruka med jord.
/Bodil
Jag undrar bara…. när du fått rötter på din stickling planterar du allt inkl briketten (vilken du än använder) i ny vanlig blomsterjord, eller rensar du bort briketten från sticklingen?
Absolut, hela briketten/rotningskuben åker ned i krukan med jord.
/Bodil