Veckans vÀxtfix

😅 Veckans vĂ€xtfix – Omplantering med visst besvĂ€r!

“Skapa en bild av en trekantseuforbia i en patinerad terrakottakruka. Placera i en mysig miljö med böcker och en kopp kaffe”. Det var mina direktiv till ett AI-verktyg och resultatet ser du hĂ€r ovan. Inte ett spĂ„r av vĂ€xtlikhet!

Tur jag har egna bilder och slipper förlita mig pÄ AI, för denna veckas vÀxtfix handlar en hel del om just trekantseuforbia.

Omplantering av trekantseuforbia

Det Àr nog nÀstan tvÄ Är sedan jag köpte den hÀr trekantseuforbian, eller high chaparall som den ocksÄ kallas. Jag Àr alltid pÄ jakt efter vÀxter som kan fylla upp och se dekorativa ut i mitt stora söderfönster och tÀnkte att den skulle bli fin dÀr bara den vÀxte pÄ sig. Jag var lite orolig att den skulle ta tid pÄ sig att bli stor, men det hade jag inte behövt vara. För som den har vÀxt!

Den Àr nu över en meter hög och har vÀxt ur sin kruka för lÀnge sedan!

Det Àr en vÀxt som Àr lite knepig att plantera om. Framförallt pÄ grund av taggarna, men ocksÄ pÄ grund av att de lÄnga stammarna Àr lite svajiga och kan gÄ av. Dubbla handskar rekommenderas! Och tÀnk pÄ att vÀxtsaften Àr starkt irriterande för huden om nÄgon stam skulle gÄ av och börja lÀcka vÀxtsaft.

Nu Àr den efter viss möda omplanterad och Äterbördad till söderfönstret. MÄ den avstanna i vÀxandet sÄ jag slipper plantera om under lÄng tid!

Blommande Dr Westerlund i vas

Varje vÄr sÀtter jag ut smÄ sticklingar av Dr Westerlund i stora krukor utomhus. De blir aldrig sÄ fina och kraftiga som nÀr de fÄr vÀxa ute. Dessutom blommar de alltid i slutet av sÀsongen nÀr de stÄr ute, vilket de nÀstan aldrig gör inomhus. De behöver den dÀr köldknÀppen som de fÄr utomhus för att sÀtta blomanlag.

Nu har vi haft minusgrader pÄ nÀtterna hÀr dÀr jag bor och dÄ har jag klippt ned alla Dr Westerlund som jag haft ute. Det blir lite sticklingar, men ocksÄ nÄgra blommande kvistar i vas. Fint, eller hur?

Höst i trÀdgÄrdslanden

Det Àr med rejÀlt vemod jag gjort höst i trÀdgÄrdslanden. Jag mÄr sÄ bra av att vara ute och fixa och dona med all vÀxtlighet, sÄ att avsluta sÀsongen Àr faktiskt ganska deppigt.

Jag avslutade sÀsongen starkt genom att grÀva ytterligare ett land som stÄr redo nÀr vÄren kommer. Alla land och rabatter Àr tÀckta med löv.

Deppigheten kommer att försvinna i takt med att inomhusmyset tar över. Nu kan man ju Àgna sig helhjÀrtat Ät krukvÀxterna och pyssla om dem istÀllet. Det Àr inte sÄ tokigt det heller.

Höstboande

NÀr höstmyset ersÀtter deppigheten, sÄ blir jag vÀldigt sugen pÄ att boa. Jag fÄr lust att möblera om, mÄla om nÄn trist möbel, sÀtta upp nya tavlor. Ja, allt möjligt som gör det hÀrligare hemma.

Just nu Àr jag inne pÄ sÄdana hÀr smÄ planscher av vÀxter. Det Àr utskurna illustrerade blad ur gamla vÀxtböcker och brukar ibland finnas att köpa pÄ antikvariat. Just de hÀr bladen hittade jag i Jamtlis museibutik. FÄr se var de hamnar, men nÄgonstans ska de upp!

Pyssligt boktips

SlÀnger in ett boktips pÄ en bok jag Ànnu inte lÀst, men som jag satt pÄ bevakning: Pappersblommor av Sofia Vusir Jansson. NÄgot för mörka höstkvÀllar nÀr kreativiteten smyger sig pÄ. Den dÀr pelargonen Àr ju magisk! Sofia finns pÄ Instagram och dÀr kan man se mer av hennes fantastiska skapelser.

I denna bok fÄr man lÀra sig grundlÀggande tekniker för att förvandla papper till blommor. Det ska finnas tydliga steg för steg-beskrivningar pÄ olika blommor, vilket gör att jag tÀnker slÄ till pÄ boken. Jag behöver verkligen pedagogiska genomgÄngar för att det ska sÀtta sig.

Boken kommer ut den 18:e oktober.

Det var allt för denna gÄng!

/Bodil

Prenumerera pÄ bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera pÄ den hÀr bloggen och fÄ meddelanden om nya inlÀgg via e-post.

Annons

2 kommentarer

  1. Mimmi sÀger:

    Oj sÄ fin. Jag har precis köpt en och undrar vad du anvÀnder för jord?

    1. Blomfantast sÀger:

      Jag anvĂ€nder blomjord med smĂ„ lecakulor iblandat. Brukar oftast köpa den som Plantagen har. Det funkar bra som du mĂ€rker, för jĂ€klar vad den vĂ€xer 😅
      /Bodil

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *