Krukväxter

Ampellilja – olika sorter, olika egenskaper

Ampelliljan, Chlorophytum comosum, är en anspråkslös växt, kanske så pass alldaglig att många missar att den kan göra sig riktigt fint i inredningen?

Eftersom ampelliljan trivs bra i halvskugga, så kan den placeras en bit in i ett rum och pryda till exempel en bokhylla eller ett skåp. Sådana växter är man inte bortskämd med!

Det finns några sorter att välja mellan, alla mycket lättskötta men lite olika till utseende och växtsätt. Vilken man föredrar är en smaksak. Det finns en helt grön, som är en ovanligare och mer ursprunglig variant. De övriga som vi vanligen hittar i affären är dessa variegerade (brokbladiga) sorter:

Chlorophytum comosum ‘Variegatum’

Chlorophytum comosum 'Variegatum'

Bladen är variegerade på så sätt att kanterna är vita med grön mittstrimma. Bladen blir ganska kraftiga och har “stuns” i växtsättet.

Chlorophytum comosum ‘Vittatum’

Chlorophytum comosum 'Vittatum'

Även denna sort har variegerade blad, men på motsatt sätt. Vit mittstrimma med gröna kanter. Bladen blir inte lika kraftiga som på ‘Variegatum’

Så vilken av dessa sorter är att föredra? Som sagt är det en smaksak, men jag vet vilken jag tycker bäst om. Jag föredrar helt klart ‘Variegatum’. Den har kraftigare blad, ett praktfullare växtsätt och blir inte lika skräpig som ‘Vittatum’. Den senare får dessutom lättare bruna blad och bladtoppar. Det är i varje fall min upplevelse.

En liten påminnelse om skötselråd

Det är visserligen ingen krånglig växt det här, men det kan ändå vara värt att påminna sig om ett par saker.

  • Undvik starkt solljus, då trivs inte ampelliljan. Placera i halvskugga till lite ljusare. Den fungerar, som jag skrev tidigare, bra att placeras en bit in i ett rum, men inte alltför mörkt. Blir det alltför mörkt kan det vita i bladen försvinna.
  • Vattna igenom rejält när du vattnar och låt den torka upp mellan vattningarna.
  • Ampellilja får ofta bruna toppar på bladen, det kan till exempel bero på torr luft eller ojämn bevattning. Den torra luften är svår att göra något åt i inomhusmiljö, men undvik att placera den ovanför ett gassande element och ge den en dusch med sprayflaskan emellanåt.

Ha det gott!

/Bodil “Blomfantast”

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *