Krukväxter

Mina favoritväxter i fönster och rum just nu!

Det här med favoritväxter går i skov, i varje fall för mig. För några år sedan fyllde jag till exempel fönstren med olika sorters palettblad. Jag ville ha så många olika varianter som möjligt. Nu är palettblad inte längre någon favorit, allra mest för att de blir så fula under vintern. Det är ju under höst och vinter man boar in sig inomhus och vill ha det fint i fönstren. Dessutom är de otroliga ohyremagneter, som drar till sig allt från trips till spinnkvalster. Jag har nu landat i två sorter som jag tycker är värda att ha kvar: Den klassiska China Rose och den charmerande Victorian Ruffles.

Andra favoriter som passerat revy de senaste åren är olika typer av begonia och hibiskus. Nu har jag landat i en ganska brokig palett av favoriter. Jag suktar inte längre efter att samla på mig en mängd exemplar inom en art, utan riktar istället in mig på växer som verkligen trivs och ser vackra ut i mina fönster. Det behöver inte vara fancy växter (som i ovanliga), det som är grejen är att de ska förgylla och “lyfta” ett rum.

Här är några favoritväxter som förgyller mina rum just nu:

Hoya

Favoritväxter - Hoya
Hoya carnosa ‘Australis’

Jag tycker mycket om växter som för slingra sig runt fönster och dörrar och en väldigt tacksam växt för det ändamålet är Hoya, eller porslinsblomma i mer vardagligt tal. De finns i en uppsjö av varianter, men jag tycker om de mer storbladiga och djupgröna. Den på bilden ska få slingra sig runt min altandörr.

Porslinsblommorna är i allmänhet ganska anspråkslösa när det gäller skötsel. Min växer på en halvskuggig plats och trivs alldeles utmärkt.

Gullranka

Favoritväxter - gullranka
Gullranka växer runt fönstret i lilltjejens rum.

På flera ställen i huset använder jag gullrankor som växtgardiner, för att rama in fönstren. De är tacksamma för de växer så snabbt. Jag tar sticklingar från dem och har ständigt ett gäng på rotning.

Sticklingar i väggvaser i fjällstugan

Om du har en ranka i vatten så kan den stå där nästan hur länge som helst utan att bli ledsen. I min fjällstuga har jag ett par rankor i väggvaser som hängt så i flera år. De till och med växer, även om det inte sker så snabbt. Det är bara att se till så de får fräscht vatten emellanåt. Vill du vara extra snäll kan du tillsätta en skvätt Blomstra växtnäring i vattnet.

Hur som helst är detta väldigt praktiskt på ett ställe där det under perioder kan gå långt mellan besöken, men man ändå vill ha lite växtlighet.

Paradisträd

Ok, den här ser inte mycket ut för världen ännu, men det är en nyinköpt planta som är tänkt som en framtida favoritväxt. Paradisträd, Crassula ovata, kan bli rejält stora växter om man är där och knipsar så att den får förgrena sig. Kika på den här bilden så får du se ett gigantiskt exemplar!

Jag har tänkt att den ska få stå och växa till sig i mitt stora söderfönster. Det krävs lite rejälare växter för att det ska se balanserat ut i ett så stort fönster, men det är rätt svårt att hitta stora växter som trivs i gassande söderläge. Jag hoppas mycket på det här paradisträdet, även om det lär ta sin tid för det att bli stort.

Har du gjort en växtresa och förändrat din växtsmak?

Ha det gott!/Bodil

Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *