Månadens blomfantast

Månadens blomfantast november – Agnes

Månadens blomfantast är en ny kategori här i bloggen där jag vill lyfta fram er läsare. Här får du varje månad stifta bekantskap med någon av alla mina växtälskande bloggläsare som berättar om och visar sina favoritväxter.


Namn: Agnes

Bor: Västsverige

Växtinstagram: @krukprat


Hur började ditt växtintresse?

Jag har haft krukväxter hela livet. Jag lärde mig redan som barn i lägenhet att lägga lerkrukor i blöt, att ha dräneringshål och att plantera om. Jag har en del minnen av växterna vi hade hemma, och har på senare år införskaffat egna exemplar av dem. Några av mina nuvarande krukväxter härstammar från min barndom, via sticklingar. Därför har jag nu novemberkaktus, gasteria och glasörtskaktus, och såklart gullrankor och paradisträd av olika slag.

Men från tidiga vuxenår minns jag med vånda fula stackars pelargoner och andra växter som aldrig lämnade plastkrukan jag köpte dem i. Så är det inte idag! Vid någon punkt började jag bry mig, och när man väl har börjat bry sig om växter som mer än en tillfällig prydnad är det svårt att sluta. Jag började köpa sticklingar lite på måfå, och anstränga mig för att de skulle trivas.

För några år sedan träffade jag en kvinna på en fest. Hon var utbildad och arbetade med växter. Hon tog festvärdinnan runt armen och ledde henne runt i hennes egen lägenhet och berättade vad det var för växter hon hade hemma. Det var toppen.

Efter det fanns det ingen återvändo. Jag skaffade en egen lupp. Jag lärde mig de vetenskapliga namnen på alla mina växter, och googlade innan några inköp.

Jag sökte upp henne ett tag senare och betalade henne för att gå igenom mina växter med lupp, delge mig sina kunskaper och ge mig rekommendationer. Och efter det fanns det ingen återvändo. Jag skaffade en egen lupp. Jag lärde mig de vetenskapliga namnen på alla mina växter, och googlade innan några inköp. Jag skaffade växtlampor för höst och vinter. Jag läste på om vad de olika växterna ville ha. Jag började köpa nyttodjur. På den vägen är det.

sommarmurgröna (Delairea odorata)
En sommarmurgröna (Delairea odorata) får växa längs ett valv i Agnes hus.

Jag har ännu inte börjat med växtskåp och jag använder inte luftfuktare, vilket jag gjorde tidigare en period. Jag förlitar mig på dagsljus under sommarhalvåret och har växter placerade därefter.

Vad är det bästa med krukväxter?

Jag har ett arbete som i hög grad handlar om att sitta still och läsa, skriva eller tänka. Jag har ett behov av att få utföra fysiska uppgifter och att använda händerna till annat än tangentbord och mobiltelefon. Att pyssla med mina växter ökar mitt välmående. Ibland stressar det mig också, ska sägas. Dessutom är det underbart att lära sig att bemästra olika utmaningar. När jag visar min treåring att någon växt blommar eller skjuter nya skott ropar hon: ”Du blir så glad!”

Och det är sant! Jag tycker också om att involvera barnen, så som jag en gång i tiden fick vara delaktig.

Har du några växtfavoriter? 

Alla mina växter har affektionsvärde, vilket inte alltid är praktiskt. De jag inte kommer överens med ger jag bort. Jag är också väldigt ivrig med att ge bort sticklingar för att slippa slänga. De växter som dör brukar jag försöka med igen i nya exemplar, men ibland har jag fått kasta in handduken med någon art.

Alla mina växter har affektionsvärde, vilket inte alltid är praktiskt.

Om jag ska försöka rangordna är jag väldigt förtjust i purpurfackla (Aeschynanthus marmoratus), som jag haft länge, i novemberljus (Plectranthus oertendahlii), som jag fick kämpa länge för att hitta trots att det är en klassisk krukväxt i Sverige, och i trädkaktus (Pereskia aculeata) som är en ny bekantskap för mig men som har väldigt fina färger. Jag har också ett fint exemplar av Syngonium erythrophyllum ’Red Arrow’ men den orsakar mig huvudbry just nu eftersom den har vuxit ur pålen jag gav den.

Jag kommer nog alltid att ha några tradescantior också, liksom pelargoner utomhus.

Föredrar du gröna eller blommande växter? Eller båda?

purpurblad - Tradescantia pallida
Ett blommande purpurblad (Tradescantia pallida) hemma hos Agnes.

Jag föredrar gröna (och rosa och lila och röda och vita) växter inomhus och blommande utomhus. Men jag har några våreld som kommit i julgrupper eller som gåvor, som slutat blomma för längesedan. Jag tänkte försöka mig på konststycket att få dem att blomma igen, fast våreld brukar betraktas som en slit och släng-växt. Jag har också en brudorkidé jag fick i inflyttningspresent som jag pysslar om fast den inte blommat på länge. I källaren har jag ställt ner några utebegonior från i somras för att se om jag lyckas ge dem ett längre liv. Där står de nu med halvskruttiga pelargoner, en hibiskus, några cyklamen och en ovanlig oxalis utan rhizomer att gräva upp.

Hur får du tag på nya sorter? Köper du helst sticklingar eller färdiguppdrivna växter?

Jag köper nästan bara sticklingar eller småplantor, eller byter mig till dem. Ibland får jag dem gratis för att någon liksom jag vill slippa slänga. Jag orkar inte jiddra så mycket med karantän och sticklingar är lättare att kontrollera för ohyra. Dessutom finns det en betydande tillfredsställelse i att se en växt utvecklas redan från början, tycker jag. Men jag funderar på att få en nätaralia i julklapp, och den hittar jag bara i större exemplar.

Var köper du dina växter?

Jag köper mest på Tradera, men har också glädje av specialiserade Facebook-grupper som ”Gamla krukväxtsorter” och ”Karlbergare/Novemberljus/Plectranthus som krukväxter”. Mina senaste småplantor för inomhusbruk har jag köpt på Grönväxtriket och Blomsterfamiljen.

Karlbergare
I ett norrfönster har Agnes placerat en Karlbergare (Plectranthus verticillatus)

Jag kollar mycket i butik, och i de fall krukorna inte är märkta identifierar jag växterna som jag finner intressanta med hjälp av appar, för att senare kunna köpa sticklingar. En gång såg jag en fin växt i butik, och den var översållad av ohyra, så jag slängde ut en efterlysning i en stor allmän växtgrupp på Facebook. Kort därefter fick jag en brokbladig paraplyaralia hemskickad från någon som bara hade väntat på frågan. Har hobbyn någonsin varit så mysig som då?


Har du någon ny spännande växt på gång?

Jag är som sagt sugen på en nätaralia, men också på Macodes petola som är en orkidé. Den går för rätt många hundralappar både i butik och mellan privatpersoner. Jag har dock ont om plats, och skulle först och främst behöva göra mig av med dubbletter för att ha plats för nya växter. Jag skulle kunna vara nöjd med att vårda de växter jag har, men jag gillar känslan av att förfina samlingen.

Odlar du även utomhus i trädgård eller är det inomhusväxter som är din passion?

Ja! Sedan ett år har jag trädgård. Jag ärvde en trädgård som i hög grad levt sitt eget liv, eftersom de tidigare ägarna var bortresta på somrarna.

Agnes bytte ut all jord i en gammal rabatt och petade ner rosenböna, zinnia och tagetes lite på måfå. Så bra det blev!

Förutom tomater och bärbuskar har jag inte ägnat mig åt att odla ätbart ännu, utan lagt krutet på blommande växter i rabatt och kruka samt att bekämpa åkerfräken och tistlar. Just nu lär jag mig hur man tar hand om en gräsmatta, petar ner lökar och pustar ut.

Fler växter hemma hos Agnes

Stort tack till Agnes som så frikostigt delat med sig av sitt växtintresse! Vill du vara med och berätta om ditt växtintresse i Månadens blomfantast? Hör av dig till mig på hej@blomfantast.se isåfall!

Fler blomfantaster hittar du här:

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *