Krukväxter Krukväxternas historia

Vit klockranka – Jag frösår en gammal kulturväxt

Ingen kan ha missat att jag är intresserad av gamla växter och gärna vill ha sådana i mina fönster. Växten klockranka (Cobaea scandens) dök jag på när jag bläddrade i den där gamla växtboken, Blomsterodling i boningsrum från 1854, som jag pratade om förra veckan. Redan under tidigt 1800-tal fanns klockranka att hitta i frökatalogerna i Sverige, så man får anta att den odlades ganska frekvent redan då.

Klockranka odlas fortfarande av många som utomhusväxt, men den ska även fungera fint som krukväxt i ett söderfönster. För mig som har ett gigantiskt söderfönster är det här goda nyheter. Jag behöver ha något som bygger på höjden för att krukväxterna inte ska se så ynkliga ut på fönsterbrädan och vackra växter som fyller upp i ett söderfönster är en bristvara!

I Blomsterodling i boningsrum kan man läsa följande om klockranka: ”Behöfver godt utrymme för sina klängande grenar och rikt med sol, om den skall visa sig i sin rätta skönhet”. Det jag funderar över är om den blir alldeles för utrymmeskrävande i mitt fönster? Men jag tänker att jag får beskära tillbaka den i såfall.

Klockranka från frö

Från tanke till handling gick det snabbt. Det brukar göra det för mig, jag blir så otålig när jag får en idé. Jag beställde efter frö och har nu planterat några stycken i torvbriketter. Nu står de under plastlock i växtlampornas sken i källaren. Jag räknar med att de ska ta ett par veckor på sig för att gro.

Klockrankan finns i vit eller lila variant.

Klockrankan får ljuvliga blommor i överflöd, men även bladverket är tjusigt med djupgröna blad och synliga bladnerver som drar åt rödlila. Det blir spännande att se om den kan bli en fin växt i mitt fönster!

Jag återkommer när jag har några resultat att dela med mig av!

Här kan du läsa om fler växtgardinsprojekt:

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *