Det korta svaret är att båda sätten fungerar!
Ibland tänker jag det finns så många påbud kring hur man gör saker ”rätt” att det till slut gör att man inte törs försöka. Det kan till exempel handla om hur man ska ta vara på sticklingar eller att man måste använda någon specialjord när man planterar. Jag tycker man ska ta alla påbud med en nypa salt och våga testa sig fram.
Till exempel brukar det sägas att sticklingar ska planteras direkt i jord, eftersom rötternas om bildas när man ställer dem i vatten inte blir anpassade för jorden och sticklingen får börja om på nytt när den sätts i jorden. Jag gör på båda sätten och märker ingen större skillnad! Det är mest ljuset som är avgörande, det går sämre under vinterhalvåret.
Anledningen att jag ofta vattenrotar är för att jag tycker det är snyggt att ha sticklingar framme i små genomskinliga vaser. Det är så fint att få se när rötterna bildas!
Men vill man plantera direkt i jord så går det förstås lika bra. Om jag snabbt vill ha rötter på en stickling brukar jag plantera i torvbrikett och placera under någon form av plasthuv. Det snabbar upp processen och rotningen går på ett kick.
Hur länge kan man ha sticklingarna i vatten innan de måste planteras?
Länge, bara det är ljust och sticklingen har tillgång till fräscht vatten. Sticklingar av vissa växter som murgröna, gullranka och monstera kan stå i vatten i princip hur länge som helst.
När det gäller pelargonsticklingar får man dock vara lite vaksam när man rotar i vatten, eftersom den mjuka stjälken lätt ruttnar. Se till att inte fylla vasen med för mycket vatten.
Mer om sticklingar hittar du här:
- Sticklingskolan – ta sticklingar på rätt sätt
- DIY – Små amplar till vaser och sticklingar
- Snygga blickfång med sticklingar
Tack för en bra blogg! Hittade just in till dig och ska läsa ikapp alla bra blom- och trädgårdstips!
Välkommen hit 🙂