Krukväxter

Ta sticklingar av Dr Westerlund

Att ta sticklingar av sin Dr Westerlund är inte särskilt komplicerat. Ska de rota sig snabbt bör man tänka på att kapa på rätt ställe och göra det under rätt tid. Det är svårare att få en stickling att rota sig under den mörka perioden mellan oktober-januari, men det går då också om man har lite tålamod!

Så här gör du:

När din Dr Westerlund drar iväg drar iväg på höjden så kan du kapa toppen, eller sidoskott, och få nya sticklingar.

  • Klipp av stjälken strax under ett bladfäste.
  • Ta bort alla blad förutom 4-5 blad i toppen.
  • Låt själva stjälken upp till bladen vara ca 5-7cm lång.

På blomskottet på bilden ovanför kan man tänka sig att ta bort ett par ytterligare blad och korta stjälken rejält, men kom ihåg att kapa stjälken under ett bladfäste eftersom det är i själva bladfästet som rötterna bildas.

stickling

Så här är mer lagom. Är det för många blad kvar så ägnar sticklingen kraft åt att hålla bladen vid liv istället för att främja rotbildning.

Du kan sätta sticklingen i vatten eller plantera den direkt i jord. Jag brukar låta dem stå ett tag i småvaser och småflaskor, mest för att jag tycker det är så fint. Men ha inte för mycket vatten i vasen, då kan stjälken ruttna. Det är heller inte alltid så att det bildas rötter på Dr Westerlund när de står i vatten, det är inget att bekymra sig över. När du planterar dem i jord kommer rotningen igång.

Vill du ha en snabb rotning direkt kan jag rekommendera att använda torvbrikett eller Root riot. När du ser att rötter börjar leta sig utanför briketten är det bara att plantera över i kruka med jord.

Förövrigt är en liten glasburk med några blomskott världens bästa gå-bort-present. I alla fall till någon som vet att uppskatta odlandets mödor.

Fler artiklar jag skrivit om Dr Westerlund

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

8 kommentarer

  1. Anne-Christine säger:

    Intresserad av blomtips

    1. Lars Pedersen säger:

      Ska prova detta. Har varit både framgång och misslyckande tidigare. Kanske beroende på årstid när jag tagit sticklingar.

      1. Blomfantast säger:

        Ja, det kan vara lite svårrotat under vinterhalvåret. Det funkar ibland, men andra gånger blir det ingen rotbildning.

  2. Bella säger:

    Tack för tips! Detta ska jag prova. Passar på att fråga hur du sköter och förvarar Westerlund nu i dec? Mina börjar bli väldigt rangliga och ljusa i färgen och ser riktigt trista ut.

    1. Blomfantast säger:

      Hej Bella,
      De blir rätt fula och risiga på vintern. Jag har ett par riktiga vrak här hemma 🙂 Vissa placerar sina Dr Westerlund ljust och svalt under vinter, så de får vila upp sig lite fram till våren. Men jag har ingen sådan plats, så de får stå på sin vanliga plats. Har du ett fönster utan element under så kan du placera dem där, för elementvärmen är verkligen rena döden. När vårsolen börjar komma kan du klippa ned dem lite så att de får en nystart.
      /Bodil

  3. Gunilla säger:

    Är intresserad av dr westerlund

  4. Maria Uzowuru säger:

    Torra blad av Dr. Westerlund kan med fördel läggas i dammsugarpåsen och sprida väldoft vid dammsugningen. Så gjorde min grannes mamma hemma i Iran.

    1. Blomfantast säger:

      Låter som en spännande idé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *